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a state of war between the United States and any foreign country 

and for six months thereafter that the constant attendance of a li­

censed physician or resident intern cannot be secured by such a 

hospital because of the war emergency, he is not required to withhold 

any appropriations which may be due the hospital. 

Very truly yours, 

Department of Justice, 

Claude T. Reno, 
Attorney General. 

Orville Brown, 
Deputy Attorney General. 

George J. Barco, 
Deputy Attorney General. 

OPINION No. 435 

Public officers—Magistrates—Notaries public—Induction into United States 
armed forces—Eligibility to continue office—Act of July 2, 1941—Validity — 
Constitution, art. XII, sec. 2—Distinction between commissioned officers and 
others. 

1. The amendment of July 2, 1941, P. L. 231, to the Act of May 15, 1874, P. L. 
186, is unconstitutional as violative of article XII, sec. 2, of the State Constitu­
tion insofar as it provides that a commissioned officer in the United States armed 
forces shall not by virtue of his commission be rendered incapable of holding 
certain offices under the Commonwealth, since such an officer holds an office of 
trust or profit under the United tates within the meaning of the constitutional 
provision. 

2. Induction into the active military service of the United States, Whether 
voluntary or otherwise, does not by virtue of the Act of July 2, 1941, P. L. 231, 
affect the status of a person holding a commission as justice of the peace or notary 
public within this Commonwealth, provided that such person is not inducted 
or does not beco'me a commissioned officer in such forces, and further provided 
that he intends upon the termination of his service with the United States to 
resume the duties of his office in the district in which he was elected. 

Harrisburg, Pa., August 25, 1942. 

Honorable Arthur H. James, Governor, Commonwealth of Pennsyl­

vania, Harrisburg, Pennsylvania. 

Sir: You have requested us to advise you whether Formal Opinion 

N o . 376, dated December 9, 1940, 1939-40 Op. Atty. Gen. 479, is still 

the opinion of this department. T h e conclusions of said opinion are 
as follows: 
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1. Conscription for, or voluntary enlistment in, the armed 
forces of the United States during the present emergency 
will not affect the status of a person holding a commission as 
a justice of the peace within this Commonwealth provided, 
however, such person intends, upon the termination of his 
service with the United States, to resume the duties of his 
office in the district for which he was elected. 

2. Conscription for, or voluntary enlistment in, the armed 
forces of the United States during the present emergency will 
not affect the status of a person holding a commission as a 
notary public within this Commonwealth provided, however, 
such person intends, upon the termination of his service with 
the United States, to resume the duties of his office in the 
district for which he was commissioned. 

Article XII, Section 2, of the Constitution of the Commonwealth 

of Pennsylvania, provides as follows: 

No member of Congress from this State, nor any person 
holding or exercising any office or appointment of trust or 
profit under the United States, shall at the same time hold or 
exercise any office in this State to which a salary, fees or 
perquisites shall be attached. * * * 

In Commonwealth ex rel. Crow v. Smith, 343 Pa. 446 (1942), de­

cided after our foregoing opinion was rendered, the Supreme Court 

of Pennsylvania held that a Major in the United States Army holds 

and exercises an office of trust or profit under the United States within 

the meaning of article XII, section 2, supra. In our Formal Opinion 

No.-424, dated M a y 29, 1942, we held that a Lieutenant Colonel in 

the United States Army also holds such an office. 

In Formal Opinion No. 429, dated July 15, 1942, we advised you 

that one individual could not hold a commission as a Colonel in the 

United States Army, and at the same time hold the office of prothono­

tary, clerk of the court of quarter sessions, clerk of the court of oyer 

and terminer, and clerk of the orphans' court, of McKean County. 

The question at once arises whether it makes any difference if an 

individual who holds or exercises an office in this Commonwealth to 

which a salary, fees or perquisites are attached, holds or exercises 

an office or appointment of trust or profit under the United States 

merely by becoming a member of the military forces of the United 

States, or whether such individual does not exercise an office or ap­

pointment under the United States in the military forces thereof un­

less he is a commissioned officer in such forces. B y the Act of M a y 

15, 1874, P. L. 186, 65 P. S. § 1, the General Assembly indicated that 

the aforementioned difference in rank was immaterial. In section 1 

of said act it said in part as follows: 
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Every person who shall hold any office, or appointment of 
profit or trust, under the government of the United States, 
whether a commissioned officer or otherwise, a subordinate 
officer or agent, who is or shall be employed under the legis­
lative, executive or judiciary departments of the United 
States, * * * is hereby declared to be incapable of holding or 
exercising, at the same time, the office or appointment of 
justice of the peace, notary public, * * * under this common­
wealth. (Italics ours.) 

However, the act of 1874 was amended July 2, 1941, P. L. 231, so 

that it now reads as follows: 

Every person who shall hold any office, or appointment of 
profit or trust, under the government of the United States, 
whether an officer, a subordinate officer or agent, who is or 
shall be employed under the legislative, executive or judiciary 
departments of the United States, and also every member of 
congress, is hereby declared to be incapable of holding or 
exercising, at the same time, the office or appointment of 
justice of the peace, notary public, mayor, recorder, burgess 
or alderman of any city, corporate town or borough, resident 
physician of the lazaretto, constable, judge, inspector or clerk 
of election under this commonwealth: Provided, however, 
That the provisions hereof shall not apply to any person who 
shall enlist, enroll or be called or drafted into the active 
military or naval service of the United States or any branch 
or unit thereof during any war or emergency as hereinafter 
defined. 

It will be noted at once that the words "whether a commissioned 

officer or otherwise" have been supplanted by the words "whether an 

officer." This indicates a clear intention on the part of the legislature 

to eliminate persons in the military who are not officers; and by the 

term "officers," as commonly understood, we understand that the 

legislature meant commissioned officers. The proviso above quoted, 

from the act of 1941, removes all doubt as to what the General Assem­

bly had in mind in the subject legislation. This proviso, interpreted 

literally, would eliminate all members of the armed forces of the 

United States, whether commissioned officers or otherwise, from the 

incompatibility provisions of the legislation. 

However, as we said in Formal Opinion No. 424, supra, "no act 

of assembly could avoid the express mandate of the Constitution." 

In short, if our Constitution provides, as it does, that no person m a y 

hold or exercise an office of trust or profit under the United States 

while holding or exercising an office under this Commonwealth to 

which a salary, fees or perquisites are attached, and the Supreme 

Court has decided, as it has, that a commissioned officer in the military 

forces of the United States holds an office of trust or profit under the 

United States, no act of the legislature can alter the situation. 
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The foregoing would appear to return us to the question posed 

above, namely, does the matter of rank make any difference? The 

legislature has indicated that it does. The courts have not yet had 

their say, except with relation to commissioned officers, as herein­

before indicated. W e doubt whether the courts will declare that any­

one in the military forces of the United States not a commissioned 

officer therein holds an office or appointment of trust or profit under 

the United States. A common sense view of the situation would seem 

to be that a soldier or sailor below the rank of commissioned officers 

was not intended to be embraced within article XII, section 2, of our 

Constitution. Our conclusion that an individual does not come within 

the constitutional prohibition unless he is a commissioned officer has 

the support of the Attorney General of Illinois. In an opinion dated 

M a y 7, 1942, that official ruled that unless the person involved was 

a commissioned officer, a provision of the Constitution of Illinois 

similar to article XII, section 2, of ours, was not applicable. 

In Commonwealth ex rel. Bache v. Binns, 17 S. & R. 219 (1828), 

cited in Formal Opinion No. 376, supra, the court was discussing 

article II, section 8, of the Constitution of the Commonwealth of 

1790, which provided that no member of Congress from this State 

nor any person holding or exercising any office of trust or profit under 

the United States should at the same time hold or exercise any office 

in the state to which a salary is by law annexed or any other office 

which the legislature might declare incompatible with the offices or 

appointments under the United States, and the Act of February 13, 

1802, P. L. 37, as supplemented by the Act of March 6, 1812, P. L. 

85, which legislation was the precursor of the act of 1874, as amended 

by the act of 1941, supra. The act of 1802 contained the words 

"Whether a commissioned officer or otherwise." Rogers, J., in a dis­

sent wherein Gibson, C. J., concurred, beginning at page 233 of 17 

S. &R., said: 

Every office is an appointment or employment, but it does 
not follow that every appointment is an office; they are not 
convertible terms. * * * The disqualification created by the 
eighteenth section of the first article of the constitution, ex­
tends to a person holding an office; it does not in terms em­
brace the case of a person who holds an appointment merely; 
* * * That the word appointment is sometimes used as syn­
onymous with office, is admitted; but it is submitted, that 
it is not so to be understood in the section now under review. 

It does not, however, follow from the foregoing that Formal Opinion 

No. 376, supra, must be modified to accord with the views herein 

expressed, or its scope accordingly narrowed. That opinion does not 

apply to commissioned officers; it relates to enlisted men only. 
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We do not discuss here the nature of the office of justice of the 

peace or notary public for the reason that we did so fully in the opin­

ions herein cited. W e need only say that both of such offices are 

offices in this Commonwealth to which a salary, fees or perquisites 

are attached. 

It is our opinion, therefore, that: 

1. Induction into the active military service of the United States, 

whether voluntary or otherwise, does not affect the status of a person 

holding a commission as a justice of the peace within this Common­

wealth provided such person is not inducted as or does not become a 

commissioned officer in such forces. 

2. Induction into the active military service of the United States, 

whether voluntary or otherwise, does not affect the status of a person 

holding a commission as a notary public within this Commonwealth 

provided such person is not inducted as or does not become a com­

missioned officer in such forces. 

Very truly yours, 

Department of Justice, 

Claude T. Reno, 
Attorney General. 

William M. Rutter, 
Deputy Attorney General. 

OPINION No. 436 

Veterans—Preferential appointment to civil service positions—Personnel director 
Extent of preferences—Provisional employes—Veterans' Preference Act of 
August 5, 1941-

1. The Veterans' Preference Act of August 5, 1941, P. L. 872, applies to the 
selection of the personnel director for the civil service commission. 

2. Under the Veterans' Preference Act of August 5, 1941, P. L. 872, if a vet­
eran's name does not stand highest on a certified list but does appear further 
down thereon, he must be selected and appointed, but if more than one appears 
among the highest three on the certified list, the appointing authority has the 
discretionary choice of appointing either or any of such veterans. 

3. Under the third paragraph of section 4 of the Veterans' Preference Act of 
August 5, 1941, P. L. 872, if no veteran's name appears on the certified list, that 
is among the highest three, but a veteran's name does appear further down on 
the eligible list, he may in the discretion of the appointing authority, be ap­
pointed. 


