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on demand the amount of his accumulated deductions under the pro­

visions of section 12 of the act. 

Very truly yours, 

Department of Justice, 

James H. Duff, 
Attorney General. 

H. J. Woodward, 
Deputy Attorney General. 

OPINION No. 446 

Bureau of Mines—United States Department of the Interior—Federal Explosives 
Act—Right of State and county officials authorized to administer oaths to,act 
as licensing agents for the Bureau. Act of May 15, 1874, P. L. 186; Constitution 
Article XII, sec. 2. 

State and county officials, authorized to administer oaths, may accept the -. 
appointment of the Director of the Bureau of Mines as licensing agents under the 
Federal Explosives Act, without violating the Constitution or the statutes of the 
Commonwealth of Pennsylvania. 

Harrisburg, Pa., January 26, 1943. 

Honorable Edward Martin, Governor of Pennsylvania, Harrisburg; 

Pennsylvania. '"'- * 

Sir: This department is in receipt of your request to be advised 

as to whether State and county officials, authorized by law to adminis­

ter oaths, have authority to act as licensing agents for the Bureau of 

Mines of the United States Department of the Interior. This bureau 

is charged with the administration of the Act of October 6, 1917 (40 

Stat. 385), as amended, by the Act of December 26, 1941 (Pub. No. 

381, 77th Cong.), known as the Federal Explosives Act. 

This act is a wartime act, limited to the war or the emergency, and 

forbids the manufacture, sale, possession or use of explosives, or the 

ingredients of explosives, except under licenses issued by the Director 

of the Bureau of Mines. > 

The act does not supersede the Pennsylvania statutes and regula­

tions relating to explosives. ',•'• 

Your question is exceedingly important, not only because within 

this Commonwealth far more persons use explosives than elsewhere 

in the United States, and because the gross quantities used here are 

in excess of those used in any other state in the Union, but also be­

cause the opportunity for sabotage is also exceedingly great hi 

Pennsylvania by reason of the immense use of our industries in the ' • - •$ 
war effort. It thereby becomes necessary to set up rapidly statewide 

agencies, acquainted with persons in the,various local communities to 

determine who m a y safely be intrusted with the use of explosives. 
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Your question is urgent because a county officer of this Common­

wealth has tendered his resignation, assigning as his reason the fear 

that his continuing service as licensing agent m a y be in conflict with 

Article XII, section 2 of the Constitution of Pennsylvania. This sec­

tion reads as follows: 

No member of Congress from this State, nor any person 
holding or exercising any office or appointment of trust or 
profit under the United States, shall at the same time hold 
or exercise any office in this State to which a salary, fees or 
perquisites shall be attached. The General Assembly may 
by law declare what offices are incompatible. 

The statute in force, pursuant to this constitutional authority, is the 

Act of M a y 15, 1874, P. L: 186, 65 P. S. § 1, which reads: 

Every person who shall hold any office, or appointment of 
profit or trust, under the government of the United States, 
whether an officer, a subordinate officer or agent, who is or 
shall be employed under the legislative, executive or judiciary 

_ departments of the United States, and also every member of 
"Congress, is hereby declared to be incapable of holding or 
exercising, at the same time, the office or appointment of jus­
tice of the peace, notary public, mayor, recorder, burgess or 
alderman of "any city, corporate town or borough, resident 

' physician of the lazaretto, constable, judge, inspector or clerk 
of election under this Commonwealth-: Provided, however, 
That the provisions hereof shall not apply to any person who 
shall enlist, enroll or be called or drafted into the active mili­
tary or naval service of the United States or any branch or 
unit thereof during any war or emergency as hereinafter' 
defined-. > 

The question immediately arises as to whether the appointment of 

a State or county officer as licensing agent is the holding or exercising 

of an office or appointment of trust or profit. 

The terms "office" and "appointment" as used in Article 
XII, Section 2 of the Constitution, are synonymous. A n 
"office" is an appointment with a commission; an "appoint­
ment" is an office without one. The distinction is immaterial. 
Com. ex rel. v. Binns, 17 S. & R. 219, 243. 

The case of Finley v. McNair, 317 Pa. 278.(1935) is helpful in 

answering this question. The court, on page 281, said: 

* * * In determining whether a position is an office or an. 
employment, it is generally said that the "question must be 
determined by a consideration, of the nature of the service 
to be performed by the incumbent, and of the duties imposed 
upon him, and whenever it appears that those duties are of a 
grave and important character, involving in the proper per­
formance t)f them some of the functions of government, the 
officer charged with them is clearly to .be regarded as a public 



10 OPINIONS OF T H E A T T O R N E Y G E N E R A L 

one:" * * * Other elements in the'problem are whether the 
duties are designated by statute, whether the incumbent 
serves for a fixed period, acts under oath, gives a bond, and 
the source or character of the compensation received. 

With these principles in mind, we examine the Federal Explosives 

Act and find that section 7 of that act reads in part:. 

The Director may designate as licensing agents persons 
authorized by law to administer oaths * * *; and wherever 
possible the Director shall select as licensing agents qualified 
officers- or employes of the several States or of political sub­
divisions or of public bodies thereof. * * * Such agents m a y 
collect a fee of 25 cents for each license issued, and shall be 
entitled to no other compensation from the United States 
for their services. 

Section 15 of the Federal Explosives Act contains the following 

provision: 

* * * The Director may cooperate with the officers and em­
ployes of the several States and of the municipalities and' 
other political subdivisions thereof. W h e n such officers and , 
employes act under the direction of the Director, their acts 
done in the administration and enforcement of this Act shall 
be deemed to be fully authorized. 

The bureau informs us that no bond or oath is required of licensing 

agents. A certificate of appointment is sent to them by the Director 

of the Bureau of Mines, and upon the receipt of this certificate they 

are entitled to issue licenses. 

The intent of Congress with regard to your question is expressed in 

the Senate report on the bill (77th Cong. Report No. 511) in which it 
was said: 

Since licensing agents are neither officers nor employes, the 
provision in the 1917 act permitting "removal for cause" has 
been replaced by a grant of power to revoke the authority of 
a licensing agent. 

The tenure of the appointment of a licensing agent is indefinite, 

the act itself is of a temporary nature, and the appointment is for the 

emergency only. State and county officials are appointed because they 

hold State or county offices, by reason of which office they are author­

ized to administer oaths. In other words, it is" an appointment of the 

office rather than the individual holding the office. 

In view of the above, we conclude that licensing agents are neither 

the holders of an office or an employment under the Federal Govern­

ment. W e are strengthened in this belief because, under the Federal 

law, no one m a y enter the services of the United States as an officer or 

employe without taking the oath of office as prescribed in 23 Stat. 22, 
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5 USC, section 16; employment by the Federal'Government on a 

voluntary basis without compensation by the Federal Government is 

prohibited, and officers of the Federal Government must be appointed 

as provided by Article II, section 2 of the Constitution of the United 

States, which reads: 

* * * [The President] shall nominate and by and with the 
Advice and Consent of the Senate, shall appoint Ambassadors, 
other public Ministers and Consuls, Judges of the Supreme 

"'. Court, and all other officers of the United States, whose 
Appointments are not herein otherwise provided for, and 
which shall be established by Law: but the Congress may by 
law vest the Appointment of such inferior Officers, as they 
think proper, in the President alone, in the Courts of Law, 
or in the Heads of Departments! 

Furthermore, it seems to us that a State or county officer does not 

become a Federal officer by performing the duties of a licensing agent, 

but is merely given an additional duty as a State or county officer, 

in the, exercise of the Federal power to commandeer the services of 

State and county officials in providing for the common defense in 

time of war. 

It is therefore the opinion of this department that State and county 

officials, authorized to administer oaths, may accept the appointment 

of the Director of the Bureau of Mines as licensing agents under the 

Federal Explosives Act, without violating the Constitution or the 

statutes of the Commonwealth of Pennsylvania. 

This department is mindful of the fact that this opinion neither 

binds nor protects county officers, but they are included herein in an 

effort to be helpful, with the sincere hope that county officers will 

willingly join with State officers and the citizens of this Commonwealth 

in collaborating with the Federal Government to do everything useful 

and necessary in the war effort. 

Very truly yours, 

Department of Justice, 

James H. Duff, 
Attorney General. 

Harrington Adams, 
Deputy Attorney General. 

OPINION No. 447 

Appropriation̂ -Mentally defective persons—Cost of support pending acceptance 
in Polk State School—Liability of Commonwealth—Acts of July 11, 1923, P L. 
998; October 11] 1988, P. L. 68. 
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When neither a mentally defective person nor his parent or parents are able to 
defray the expenses of his support in a private institution licensed by the Depart­
ment of Welfare for the care of such mental patients, such support is to be pro­
vided for by annual appropriation of the General Assembly. The expenses of 
maintenance and operation necessary for the proper conduct of the work of such 
institutions during the current biennium are payable out of moneys appropriated 
to the Department of Welfare under Appropriation Act No. 12A of 1941 and the 
supplement thereto, Appropriation Act No. 74A of 1941. 

Harrisburg, Pa., January 28, 1943. 

Honorable S. M. R. O'Hara, Secretary of Welfare, Harrisburg, Penn­

sylvania. 

Madam: The Department of Justice is in receipt of your request 

for advice concerning the liability for the costs of the support of the 

mentally defective persons in private institutions licensed by the De­

partment of Welfare for the care of such mental patients. 

In support of your request for advice, you state that you are advised 

that the city of Pittsburgh and the Allegheny County Institution 

District have refused to pay for the maintenance of mental defectives 

committed to licensed schools by the Allegheny County Juvenile 

Court pending their acceptance in Polk State School; and that the 

city and county both claim that under the amended Mental Health 

Act the Commonwealth is liable for the entire cost of maintenance 

whether or not these persons are actually in a State institution. 

Specifically, your inquiry whether or not the Commonwealth is 

liable for maintenance of mental defectives after the commitment 

order is signed by the proper court and before the patient is admitted 

to a State school, and if the answer is affirmative, the appropriation 
from which such payments can be legally made. 

Private institutions have the right to care for mental patients by 

virtue of the Mental Health Act of July 11, 1923, P. L. 998, Article II, 

section 201, as amended by the Act of October 11, 1938, Special Ses­

sion, P. L. 63, section 1, 50 P. S. § 21, which provides in part as 
follows: 

Mental patients in the Commonwealth shall be cared for— 

(c) In such semi-State or private institution or places 
as shall have procured from the department licenses as pro­
vided for in this act: * * *. 

Your question concerning the liability of the Commonwealth for 

the support of mentally defective persons arises under the provisions 

of the Mental Health Act of July 11, 1923, P. L. 998, Article III, sec­

tion 309, supra, as last amended by the Act of October 11, 1938, 


