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unwarranted conclusion. We are of the, opinion that nonproducing 

breakers are industrial establishments within the meaning of the act. 

- Very truly yours, 

Department of Justice, 

James H. Duff, 

Attorney General. 

William M. Rutter, 

Deputy Attorney General, 

OPINION No. 494 

Legislature—House of Representatives—Members—Salary approval of member 
who is in active service in armed forces as a commissioned officer—Salary ap­
proval of member not a commissioned officer—See Official Opinions of the 
Attorney General, 1941-1942 at pages 180 and 224. 

The Speaker of the House of Representatives may not legally approve pay­
ment of the salary of a member of the House of Representatives who is in 
active service of the armed forces of the United States as a commissioned officer, 
but may legally approve payment of the salary of a member who is in active 
service provided he is not a commissioned officer. 

Harrisburg, Pa., March 16, 1944, 

Honorable Ira T. Fiss, Speaker of House of Representatives, Harris­

burg, Pennsylvania. 

Sir: You have requested us to advise you whether a member of 

the House of Representatives of the General Assembly, of the Com­

monwealth, of Pennsylvania who is in active service as a commissioned 

officer in the armed forces of the United States is entitled to receive 

his salary as a member of the General Assembly, and also whether a 

member of the House of Representatives who is in active service of 

the armed forces of the Nation, but is not a commissioned officer, is 

entitled to receive his salary as a member of the General Assembly. 

You inform us that the cases you inquire about do not involve mem­

bers of the General Assembly who entered the armed forces of the 

United States as the result of being members of the Pennsylvania 

National Guard when that unit became part of- the A r m y of the 

United States. 

In Commonwealth ex rel. Crow v. Smith, 343 Pa.. 446 (1942), the-

Supreme Court held that a commissioned officer in the Officers Reserve. 

Corps of. the United States, called into active service as a Major in 
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the United States Army, could not continue to hold office as mayor of 

a city. The Constitution of the Commonwealth of Pennsylvania in 

Article XII, Section 2, provides that: ';,'.' 

No * * * person holding or exercising any office or appoint­
ment of trust or profit under the United States, shall at the 
same time hold or exercise any office in this State to which 
a salary, fees or perquisites shall.be attached. * * * 

and acceptance of a commission as an officer in the Army was held 

to amount to an automatic vacation of the State office. Following 

the decision in Commonwealth ex rel. Crow y. Smith, supra, we ad­

vised the Auditor General in Formal Opinion No. 424, dated M a y 29, 

1942, 1941-1942 Op. Atty. Gen. 180, that he could not legally approve 

a requisition for salary claimed to be due an additional law judge 

who had been ordered into active service of the United States Army 

as a Lieutenant Colonel. 

The questions presented by your request are governed by Article 

II, Section 6 of the Constitution of the Commonwealth of Pennsyl­

vania which provides that: 

* * * no member of Congress or other person holding any 
office (except of attorney-at-law or in the militia) under the 
United States or this Commonwealth shall be a member of 
either House during his continuance in office. 

The phrase "any office" contained in the foregoing provision being, 

if anything, of broader significance than the phrase, "any office or 

appointment of trust or profit" contained in article XII, section 2, 

it follows that if the holding of a commission in the Army of "the 

United States is within the prohibition contained in that section of 

the Constitution, a fortiori, it is within the general prohibition of 

article II, section 6. Therefore, if article II, section 6, contained no 

exceptions, we Would without hesitation say that the first question 

you present to us is ruled by Commonwealth ex rel. Crow v. Smith, 

supra, and would conclude that it would be unlawful for you to ap­

prove payment of salary to one elected to the House of Representa­

tives who is now a commissioned officer in the Army. 

There remains for consideration' the question of whether the excep­

tion of an office in the militia changes this conclusion. This, in turn, 

depends on whether the word "militia" as used in article II, section 6 

has a meaning broad enough to include service in the Army of the 

United States. Undoubtedly, this word is used in the foregoing section 

of our Constitution in. the same sense as in that section on the Con­

stitution entitled "Militia," namely, article XI, section 1, which 

reads as follows: 

http://shall.be


214 OPINIONS OF T H E A T T O R N E Y G E N E R A L 

The freemen of this Commonwealth shall be armed, organ­
ized and disciplined for its defense when and in such manner 
as m a y be directed by law. The General Assembly shall pro-. 
vide for maintaining the militia by appropriations from the 
Treasury of the Commonwealth, and m a y exempt from mili­
tary service persons having' conscientious scruples against 
bearing arms. 

It is apparent in this section that the word "militia" refers to State. 

military forces. 

Furthermore, at the time of the adoption of the Constitution of 

1874 "militia" was v-ery generally used with this meaning.. In Kneedler 

et al. v. Lane et al., 45 Pa. 238, 244 (1863), Chief Justice Lowrie 

said: 

Now, the militia was a state institution before the adop­
tion of the federal constitution, and it must continue so, ex­
cept so far as that constitution changes it, that is, by sub­
jecting it, under state officers, to organization and training 
according to one uniform federal law, and to be called forth 
to suppress insurrection and repel invasion, when the aid of 
the federal government is needed, and it needs this, force. 
For this purpose it is a federal force; for all others it is a 
state force, and it is called in the constitution "the militia 
of the several states:" Art. 2, 2, 1. * * * Neither the states nor 
the Union have any other militia than £/ns._(ltalies ours.) 

While the opinion of the Chief Justice here quoted, on rehearing be­

came a minority opinion, it is clear from the opinions of all the judges 

in the foregoing case that "militia" was understood to mean the State 

armed forces as opposed to the word "army" of the United States. 

Likewise, the Federal statutes in effect at the time of the adop­

tion of the Pennsylvania Constitution of 1874 also recognized the 

militia as a purely State organization. For example, Rev. Stat., Section 

1625 (1878) reads: 

Every able-bodied male citizen of the respective States, 
resident therein, who is of the age of eighteen years, and under 
the age of forty-five years, shall be enrolled in the militia. 
(Italics ours.) 

Rev. Stat., Section 1630 (1878) states that: 

The militia of each State shall be arranged into divisions, 
* * * (Italics ours.) 

Throughout the Federal statutes in effect in 1874, the militia is recog­

nized as meaning the State armed forces. 
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It is our conclusion, therefore, that the world "militia" as used in 

article II, section 6 of the Constitution of Pennsylvania refers to 

the State militia, and that the exception contained in that article of 

any office in the militia does not apply to exempt a member of the 

General Assembly who is serving in the army of the United States 
'as a commissioned office, from the principles set forth in Common­

wealth ex rel. Crow v. Smith, supra. 

You may not, therefore, in our opinion, legally approve payment 

of salary to a member of the House of Representatives who is on 

active duty as a commissioned officer in the armed forces of the 

United States. 

On the other hand, we know of no reason why a member of the 

General Assembly may not remain such and at the same time be in 

active service in the armed forces of the nation so long as he is not a 

commissioned officer. This question was fully discussed by us in an 

opinion rendered August 25, 1942, to Governor James. 1941-1942 Op. 

Atty. Gen. 224. 

It is our opinion, therefore, that you may not legally approve pay­

ment of the salary of a member of the House of Representatives who 

is in active, service of the armed forces of the United States as a com­

missioned officer, but that you may legally approve payment of the 

salary of a member of the House who is in active service of the armed 

forces of the nation provided he is not a commissioned officer therein. 

Very truly yours, 

Department of Justice, 

James H. Duff, 

Attorney General. 

Ross S. Carey, 

Deputy Attorney General. 

William M. Rutter, 

Deputy Attorney General. 

OPINION No. 495 

School districts—Teachers of vocational education—Salaries—Reimbursement to 
school districts—Acts of May 1,' 1913, P. L. 138; May 18, 1911, P. L. 309; 
May 28, 1943, P. L. 786; June 4,194S, P. L. 69. 

Reimbursement to school districts for moneys expended for salaries to teachers 
of vocational education is to be made by the Commonwealth by using the'same 


